Ce trebuie sa faci in caz de contestare amenda rovinieta
Pentru a circula in legalitate in reteaua de drumuri nationale din Romania, toti conducatorii auto trebuie sa plateasca un tarif de utilizare numit rovinieta. Pretul se stabileste in functie de tipul de autovehicul si de perioada de valabilitate a rovinietei. In cazul in care sunt surprinsi in trafic de catre agentii constatatori sau de camerele video fara aceasta rovinieta sau daca valabilitatea ei a expirat, soferii sunt pasibili de o amenda.
Insa, de multe ori, existe cazuri in care aceasta se acorda fara temei legal, asa ca cei afectati au tot dreptul sa demareze procedurile de contestare amenda rovinieta.
De multe ori, amenda pentru lipsa rovinietei este abuziva daca ea s-a dat la un interval scurt de timp pentru acelasi autovehicul. Conform legii, nu poti fi sanctionat de mai multe ori la rand pentru aceeasi fapta. Prin urmare, daca au fost emise amenzi pentru contraventii similare si consecutive, acestea pot fi contestate in instanta.
Amenda pentru conducatorii auto, care nu detin o rovinieta si care sunt depistati cu camerele video, este nula daca procesul-verbal trimis prin posta nu contine semnatura olografa a agentului constator. Legea spune ca semnaturile electronice sunt valide doar daca documentul este transmis in format electronic, nu si prin posta. Daca te regasesti in aceasta situatie, atunci poti incepe procesul de contestare amenda rovinieta.
Locuitorii dintr-un sat, comuna sau oras nu trebuie sa-si cumpere rovinieta, daca localitatea respectiva se afla pe un drum national. Deoarece, in trecut, au existat cazuri in care ei au primit amenzi pentru lipsa rovinieta, acestia trebuie sa stie ca nu sunt obligati sa achite acest tarif.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R. S.A.), organul care sanctioneaza conducerea pe drumurile nationale fara o rovinieta valabila, nu are baza de date actualizata. Asa ca, daca ti-ai vandut masina, ti-ai radiat-o din registrele administratiei financiare si ale politiei, iar celalalt sofer nu a inmatriculat-o pe numele lui, amenzile de circualtie sau cele pentru lipsa rovinietei tot tu le vei primi. In aceasta situatie, pentru a nu le plati, trebuie sa demarezi procedura de contestare amenda rovinieta.
Cum poti contesta amenda pentru rovinieta?
In primul rand, trebuie sa te adresezi instantei de judecata competente si sa formulezi contestatia impotriva amenzii pentru rovinieta. Ea trebuie sa aiba o redactare specifica. Apoi, trebuie sa atasezi actele necesare si sa trimiti dosarul catre judecatorie, care il va inregistra si va stabili un termen de judecata. Atunci, instanta se va pronunta asupra contestarii amenzii pentru lipsa rovinieta.