În ultima perioadă, foarte mulți șoferi români se confruntă cu o problemă majoră: falimentul companiei Euroins, una dintre cele mai mari companii de asigurări din România. Potrivit datelor oficiale, Euroins deține o cotă de piață de 31% pe segmentul RCA, ceea ce înseamnă că unul din trei șoferi români are poliță RCA la această companie.
În cazul în care te numeri printre cei afectați de acest faliment și ai fost implicat într-un accident cu RCA Euroins, probabil te întrebi ce trebuie să faci pentru a-ți proteja drepturile și a-ți recupera daunele suferite.
În acest articol, îți vom oferi toate informațiile necesare pentru a putea lua deciziile potrivite pentru tine.
Despre compania de asigurari EUROINS si falimentul acesteia
Euroins, o companie de asigurări auto RCA deținută de grupul bulgar Eurohold, a fost declarată insolventă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fiind, în același timp, și cea mai importantă companie pe piața asigurărilor auto RCA din România. Această decizie a fost luată de ASF în urma motivării faptului că Euroins nu dispunea de suficient capital pentru a fi considerată solvabilă, deși înregistra încasări zilnice de 2 milioane de euro de la companii și persoane fizice care își încheiau asigurări RCA.
Libertatea a scris că, potrivit ASF, banii colectați de Euroins ajungeau la o companie fără solvabilitate și incapabilă să plătească daunele din accidente, ceea ce a dus la retrasarea autorizației de funcționare a companiei. În plus, Euroins a fost amendată de ASF cu suma de peste 16 milioane de lei în perioada 2020-2023. Decizia ASF s-a bazat pe o analiză amplă a situației Euroins România, compania fiind supusă unor acțiuni intense de control începând cu anul 2020, astfel încât să se afle situația reală a companiei.
Ce companii de asigurari RCA au mai dat faliment in ultimii ani in Romania?
Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață care se confruntă cu falimentul după o decizie a ASF, după Astra în 2015 și Carpatica în 2016. City Insurance a intrat și ea în insolvență în 2021, iar acum se adaugă și Euroins.
Potrivit ASF, FGA va prelua administrarea companiei, iar cererile de despăgubire trebuie să fie direcționate către aceasta. Cu toate acestea, procesarea dosarelor și plata efectivă a despăgubirilor poate dura destul de mult timp, până când se analizează toate documentele din cadrul Euroins.
În plus față de întârzierile care pot apărea în cazul unui accident, FGA va trebui să găsească o soluție pentru a plăti noile dosare de daună preluate de la Euroins, având în vedere că în luna precedentă, disponibilul din contul FGA era sub 200 mil. lei. Situația va fi și mai gravă, deoarece, pe lângă falimentul City Insurance care încă se plătește din banii FGA, se va adăuga o nouă problemă care va pune o presiune și mai mare.
Pentru a face față falimentului City Insurance, ASF a fost nevoită să majoreze de două ori contribuțiile asigurătorilor la Fond, ajungând în prezent la 4,5%.
Conform estimărilor ZF, paguba totală lăsată în urmă de City Insurance ar putea ajunge la aproximativ 500 mil. euro, iar până în prezent FGA a achitat doar 30% din total, adică 150 mil. euro. În ceea ce privește Euroins, ASF estimează că societatea se confruntă cu o lipsă de 445 mil. euro.
Ce trebuie sa faci daca ai fost implicat intr-un accident cu polita RCA Euroins si cum obtii despagubiri?
Avand in vedere numarul mare de șoferi din România cu asigurare RCA la Euroins, este important de reținut că service-urile ar putea refuza să repare mașinile în baza unei asigurări Euroins, din cauza procedurii de faliment a companiei.
Cum am mentionat deja, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va prelua administrarea Euroins și va trebui să acopere inclusiv plata daunelor. Persoanele cu contracte încheiate cu Euroins pot denunța unilateral contractul și pot solicita FGA restituirea contravalorii primei de asigurare aferente perioadei denunțate. Polița de asigurare RCA rămâne valabilă după falimentul Euroins, cel mai probabil pentru 90 de zile, iar Fondul de Garantare va fi responsabil pentru despăgubiri.
Cu toate acestea, FGA poate avea dificultăți în a face față tuturor plăților necesare, iar timpul pentru procesarea dosarelor și plata efectivă a despăgubirilor va fi destul de lung. Cei care au fost prejudiciați ar trebui să direcționeze cererile de despăgubire către FGA, iar cuantumul maxim al despăgubirilor ce pot fi acordate este de 450.000 de lei conform legii. În cazul falimentului unei companii de asigurări, puteți denunța polița în orice moment și încheia una nouă la un alt asigurător autorizat.
Există vreo posibilitate de plafonare a prețurilor RCA, după falimentul EUROINS?
În mod evident, falimentul EUORINS poate avea un impact negativ asupra proprietarilor de autoturisme, mai ales că retragerea autorizației City Insurance în septembrie 2021 a dus la dublarea sau triplarea tarifelor RCA.
Vicepreședintele ASF propune ca soluție posibilă înghețarea tarifelor la nivelul anului trecut pentru o perioadă determinată.
În plus, ASF va renunța la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor și va sugera ca societățile de asigurări să folosească tarifele din urmă cu un an. Aceste propuneri vor fi înaintate Ministerului de Finanțe, conform spuselor lui Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF:
„Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor.
Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă”.
In plus, partea buna ar fi ca Euroins România nu se află într-o situație similară cu City Insurance, fiind aproape la zi cu plățile, regresele și daunele, conform spuselor vicepresedintelui ASF, Cristian Rosu:
"Prin ieșirea Euroins România, în sfârșit, pe piața asigurărilor din România se face curat. Situația actuală a Euroins România și a pieței asigurărilor diferă mult și în bine față de momentul insolvenței City Insurance. Compania, în urma controalelor efectuate de ASF, este aproape la zi cu plățile, regresele între companie și alți asigurători din piață sunt aproape la zi, daunele, în cuantumul pe care societatea le plătea, sunt aproape la zi.
Una peste alta, Euroins nu se află în situația City Insurance și impactul ieșirii Euroins nu va fi similar celui provocat de insolvența City Insurance".
Există vreo cale să găsești RCA la un alt asigurator pentru autoturismul tău, cu un preț bun?
Acum ai posibilitatea de a achiziționa RCA online, direct de pe platforma Roviniete.ro. Prin intermediul platformei noastre, vei primi alerte de expirare în timp util, iar datele mașinii tale vor fi salvate pentru a facilita procesul de achiziție, care va dura doar câteva zeci de secunde pentru clienții noștri.
Mai mult decât atât, vei putea accesa oferte de la cei mai importanți asiguratori de RCA, ceea ce îți va permite să alegi RCA-ul cel mai potrivit nevoilor tale sau cel mai ieftin de pe piață.