Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Ce se întâmplă dacă nu ai rovinietă

Toți șoferii care doresc să se deplaseze pe drumurile europene, naționale sau pe autostrăzile din România știu că este obligatorie plata unei taxe de drum, recunoscută și sub numele de rovinietă. Ceea ce nu mulți știu este faptul că neplata acestei taxe este considerată contravenție și este pedepsită conform legii. În contextul în care achiziția acesteia este tot mai accesibilă, fiind disponibile opțiuni de achiziție a rovinietei online, iată la ce trebuie să te aștepți dacă omiți acest pas important înainte de orice călătorie. 

Cum se verifică rovinieta

Înainte să pleci la drum lung, pe lângă pregătirile bagajelor sau ale mașinii, asigură-te că ai toate documentele necesare și că achiți taxa de drum. Aceasta este disponibilă pe perioade de timp variate,  de la 1 zi până la 12 luni, în funcție de nevoile tale și de frecvența cu care utilizezi drumurile publice. Poți verifica valabilitatea rovinietei accesând platforme speciale, astfel încât să fii complet asigurat. În cazul în care omiți acest pas, și rovinieta nu mai este valabilă, există consecințe.

Sistemul de monitorizare a rovinietei este foarte eficient și bine pus la punct. Prin intermediul acestuia, instituțiile competente, respectiv CNAIR, utilizează camere video amplasate pe principalele artere de circulație din țară. Acestea sunt conectate la bazele de date ale instituției, verificând automat orice vehicul care se află în raza lor vizuală. În cazul în care sistemul depistează lipsa rovinietei, se va transmite un proces verbal de constatare a contravenției prin poștă către proprietarul autovehiculului.

Ce se întâmplă dacă nu ai rovinietă

Dacă circuli fără rovinietă, instituțiile competente, îți vor transmite un proces verbal de constatare a contravenției. Amenda pentru această contravenție, în prezent (2024), variază de la 250 la 500 RON, în funcție de tipul de autovehicul, ridicându-se până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj. 

Odată ce ai primit înștiințarea, este necesar să plătești amenda, fie online, fie la ghișeu. Mai departe, trebuie să trimiți copia documentelor care dovedesc plata contravenției, precum și copia procesului-verbal către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică), prin poștă, email sau direct la sediul instituției.

Cu toate acestea, trebuie să știi că plata amenzii nu te scapă de plata rovinietei. Dacă dorești să pornești la drum și să te bucuri de o călătorie fără griji, poți achiziționa rovinieta online, prin site-uri specializate. 

Când se prescrie amenda

Primirea, și implicit plata amenzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru orice șofer. În cazul amenzilor pentru rovinietă, termenul de prescriere este de la 4 luni de la data constatării contravenției, însă acest lucru este valabil doar dacă amenda nu a fost comunicată șoferului în acest interval. Dacă primești amenda în această perioadă, ea nu se prescrie, astfel că datoria trebuie plătită până la termenul stabilit.

În ceea ce privește vânzarea mașinii, amenda nu este asociată vehiculului, ci persoanei care avea drept de proprietate asupra acestuia în momentul incidentului. Așadar, în cazul în care primești amendă pentru rovinietă, poți vinde mașina, însă tot va trebui să plătești contravenția. Dacă datoria nu este plătită, acest lucru poate avea consecințe în blocarea altor operațiuni, precum reînmatricularea altor vehicule.

De asemenea, ai în vedere faptul că în perioada cuprinsă între încălcarea efectivă a legii și data primirii procesului-verbal nu se pot emite alte amenzi. De exemplu, dacă astăzi circuli fără rovinietă și primești procesul-verbal peste o săptămână, sancțiunea se va aplica doar o dată, chiar dacă în acel interval ai continuat să circuli fără rovinietă. Așadar, vei fi sancționat o singură dată în această perioadă.

Consecințe pe termen lung

Pe lângă plata amenzii, circularea fără rovinietă poate avea și alte consecințe pe termen lung. În cazul în care contravenția se repetă, pot apărea probleme în momentul reînmatricultării vehiculului, așadar este necesar să te asiguri că respecți legea întocmai. Deși unii șoferi evită să plătească această taxă și să utilizeze drumuri mai vechi, care nu presupun rovinietă, nu este o practică care îți va aduce beneficii pe termen lung. În cazul în care ești prins că circuli fără rovinietă pe drumurile unde această taxă este necesară, vei plăti o amendă mai mare decât rovinieta în sine. 

Pentru a evita toate aceste situații, cel mai simplu este să achiziționezi rovinieta din timp și să te asiguri că este valabilă pe toată durata călătoriei tale. Pentru un nivel și mai ridicat de confort, cumpără rovinieta online și uită de orice grijă.

Surse: