Cutremurele pot fi periculoase și pot provoca pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Atunci când ai parte de un cutremur în trafic, este bine să știi ce să faci pentru a rămâne cât mai în siguranță posibil.
În condițiile în care specialiştii spun că, pe teritoriul României, cel puţin o dată la 40 de ani are loc un cutremur mare, este foarte important să ştim cum să reacţionăm în acel moment, dar şi în zilele care urmează dezastrului.
De asemenea, conform datelor IGSU, 8 din 10 români nu știu ce să facă în cazul unui seism, iar majoritatea ar putea acționa într-un mod care ar încetini intervenția salvatorilor sau care le-ar fi fatale.
Iată câteva măsuri de siguranță de urmat în cazul în care ești pe drum și te lovești de un cutremur în mașină:
- Încetineste și trage pe dreapta: Dacă este posibil, încetinește treptat și trage pe dreapta. Evită să oprești într-un loc aglomerat sau pe poduri.
- Rămâi în mașină: Nu părăsi mașina în timpul unui cutremur în trafic, deoarece acest lucru te poate expune la riscul de a fi lovit de alte mașini, de obiecte căzute sau chiar de a fi prins între mașina ta și alte vehicule. Descuie uşile, deschide geamurile pentru orice eventualitate (în cazul deformării caroseriei să poţi ieşi prin ele) şi stai calm în interiorul ei, fiind alert la ce se întâmplă împrejur.
- Oprește mașina și păstrează frâna de mână trasă: Oprește mașina și păstrează frâna de mână trasă pentru a preveni mișcarea mașinii în timpul cutremurului.
- Protejează-te: Așază-te într-un loc în care nu ești expus la geamuri sau la obiecte căzute. Îndoaie-te sub bord sau sub scaun pentru a evita loviturile la cap. Dacă există un scaun de protecție pentru copii în mașină, așează-te sub el.
- Ascultă radio-ul: Ascultă radio-ul sau urmărește știrile pe telefon pentru a afla ultimele informații despre cutremur și cum să reacționezi în siguranță.
- Odată ce cutremurul s-a oprit, verifică mașina: După ce cutremurul s-a oprit, verifică mașina pentru eventuale daune și asigură-te că este în siguranță să continui drumul.
- Păstrează liniștea și evită panica: Din păcate, în cazul cutremurelor puternice, panica este cea care omoară cei mai mulţi oameni. La un cutremur de până în 6.9 pe scara Richter, majoritatea clădirilor nu va avea probleme prea mari. Dimpotrivă, oamenii panicaţi care ies alergând din clădiri sau care se reped în mijlocul carosabilului se pun – şi te pun pe tine, ca şofer – într-un foarte mare pericol.
- Evită clădirile și orice alte structuri care ar putea să se prăbușească: Stai departe de stâlpii de iluminat, semafoare și alte obiecte care ar putea să cadă. Nu opri într-un loc periculos, pe poduri, sub versanţi, clădiri sau stâlpi dacă te prinde un cutremur în trafic.
- Continuă-ți drumul cu grijă după încetarea cutremurului: Șoseaua poate fi slăbită pe alocuri, iar dacă eşti într-o zonă muntoasă, pot cădea stânci de pe versanţi, sau chiar versanţii cu totul. Nu te aventura cu maşina peste crăpăturile mari din asfalt şi în niciun caz peste vreun pod deja inundat de o viitură, chiar dacă vorbim de doar câţiva centimetri de apă.
În concluzie, în cazul în care te prinde un cutremur în mașină sau în trafic, este important să încetinești, să tragi pe dreapta și să te protejezi. Siguranța ta și a celor din jur este cea mai importantă prioritate, în astfel de momente asupra cărora nu avem deloc control!
De altfel, nu uita cât de important este să ai toate actele mașinii valide, la zi! Noi credem că este mult mai convenabil pentru tine să îți poți plăti asigurarea RCA în același loc unde plătești și taxele de drum.